Czy wiesz, skąd się bierze laktoferyna i w jaki sposób wpływa na nasz organizm? Ta substancja wciąż zadziwia badaczy. Poznaj jej najważniejsze właściwości i sprawdź, jak wiele korzyści czerpią osoby, które zdecydowały się na suplementację tego związku.
Dopiero niedawno stała się popularnym składnikiem suplementów diety. Wciąż zdobywa nowych zwolenników, chociaż naukowcy przyznają, że dotychczas nie zdołali poznać jej wszystkich właściwości. Jest ceniona przede wszystkim za wpływ na procesy odpornościowe, ale wykazuje też szereg innych funkcji. Laktoferyna jest rodzajem białka występującego w wydzielinach oraz płynach ssaków. Znajdziemy ją w mleku, ale także w ślinie, czy łzach. Ta cenna substancja ma wpływ na silne wiązanie jonów żelaza, dlatego jest uważana za białko chelatujące.
Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele ważnych zadań pełni laktoferyna. To cenne białko jest niezbędne do podtrzymywania funkcji życiowych. Dzięki niemu możemy cieszyć się:
Przyjmowanie wysokich dawek laktoferyny jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią. Ta substancja chroni układ odpornościowy noworodka i dostarcza cennych składników odżywczych potrzebnych do rozwoju małego organizmu. Szukasz skutecznych i bezpiecznych suplementów diety z laktoferyną? Odwiedź stronę: https://mybionic.pl.
Naukowcy wciąż prowadzą badania na temat laktoferyny, jej właściwości oraz wpływu na organizm, dlatego wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważny dla organizmu jest ten rodzaj białka. Laktoferyna reguluje wchłanianie żelaza, odpowiada za jego transport i sprawia, że ten pierwiastek staje się niedostępny dla szkodliwych mikroorganizmów. Wstępne badania pokazują także, że opisywana odmiana białka chelatującego może obniżać ciśnienie krwi – takie właściwości wykazywała substancja pochodzenia bydlęcego. Co ciekawe, laktoferyna może okazać się skuteczną bronią w walce z trądzikiem. Odpowiednia suplementacja powinna być stosowana pomocniczo w leczeniu schorzeń dermatologicznych.
Laktoferyna jest niezwykle ważna w kontekście prawidłowego rozwoju noworodka, ale dorośli czerpią równie dużo korzyści z jej suplementacji. Dobroczynne białko chelatujące okazuje się szczególnie istotne w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie oraz wtedy, gdy w naszym organizmie brakuje żelaza. Należy ją spożywać wraz z posiłkami, a maksymalna dobowa dawka nie powinna przekraczać 7,7 grama. Przyjmowanie nadmiernych porcji tej substancji może powodować skutki uboczne.