Testy na alergeny w żywności należą do metod wykrywania obecności substancji alergennych, mogących wywoływać reakcje alergiczne u uczulonych osób. Są one bardzo ważne zarówno dla producentów żywności, jak i dla ochrony zdrowia konsumentów, zwłaszcza tych z alergiami pokarmowymi, bo zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe. Nie wiesz, jakie testy na alergeny sprawdza się w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym? Zapoznaj się z naszym artykułem!
Dużą popularnością w przemyśle spożywczym cieszą się testy przepływu bocznego https://cleanserve-sklep.pl/kategoria/alergeny/testy-przeplywu-bocznego/. Doskonale sprawdzają się one w przypadku konieczności monitorowania zanieczyszczeń alergenami mogącymi powstawać w wyniku krzyżowego zanieczyszczenia. Testy oferowane przez Cleanserve pozwalają na szybkie wykrycie mykotoksyn i alergenów w żywności, surowcach oraz na powierzchniach używanych w procesie produkcji. Dzięki temu, że już w kilka minut można otrzymać wynik. Tego rodzaju testy idealnie nadają się dla producentów żywności, dla których bezpieczeństwo i jakość odgrywają najważniejszą rolę.
Wysoka czułość, wszechstronność, szybkość, wygoda i łatwość użycia to zalety testów przepływu bocznego. Jednak te testy są mniej precyzyjne aniżeli inne testy laboratoryjne np. ELISA czy PCR, zwłaszcza jeśli mają wykryć bardzo niskie stężenie alergenów.
Techniką molekularną pozwalającą wykryć obecność materiału genetycznego alergenów, a nie tylko samych białek są testy PCR. To właśnie one umożliwiają rozpoznanie śladowych ilości alergenów, takich jak gluten, orzeszki ziemne, soja, seler i mleko, gwarantując bezpieczeństwo konsumentom z alergiami pokarmowymi. Testy PCR ze sklepu internetowego Cleanserve https://cleanserve-sklep.pl/kategoria/alergeny/pcr/ wyróżniają się wysoką czułością, precyzją i wiarygodnością oraz szybkimi wynikami i zgodnością z przepisami. Chociaż są bardziej kosztowne i czasochłonne oferują wyjątkową dokładność i czułość, bo wykrywają alergeny w żywności, która została przetworzona lub gotowana. W takich przypadkach tradycyjne testy często niestety okazują się być zawodne.
Najprostszą i najszybszą metodą wykrywania alergenów w żywności są testy paskowe, sprawdzające obecność białek alergenów za pomocą reakcji immunologicznych, które zachodzą na pasku testowym. Takie testy stały się popularne w przemyśle spożywczym, gdyż umożliwiają szybkie sprawdzanie obecności alergenów w produktach bez konieczności posiadania drogich sprzętów laboratoryjnych.
Testy paskowe na alergeny od Cleanserve: https://cleanserve-sklep.pl/kategoria/alergeny/testy-paskowe/ świetnie odnajdują się na halach produkcyjnych, w barach, cukierniach i piekarniach. Dzięki temu, że są lekkie i poręczne, można je używać wszędzie tam, gdzie zachodzi konieczność testowania. Z powodzeniem można je używać zarówno do wykrywania alergenów w produktach spożywczych, jak i sprawdzeniu czystości obszarów roboczych i dezynfekcji.