Zamknij

Kto powinien suplementować Calcium Magnesium w proszku?

artykuł sponsorowany + 11:35, 12.07.2022 Aktualizacja: 08:27, 12.07.2023
pixabay pixabay

Magnez to minerał obecny w wielu produktach spożywczych. Odgrywa ważną rolę w zdrowiu człowieka, ponieważ wspomaga funkcjonowanie nerwów i mięśni, reguluje ciśnienie krwi i pomaga w utrzymaniu dobrego stanu kości. Calcium Magnesium to suplement, który możemy dodać do swojej diety, aby zwiększyć ilość spożywanego magnezu.

Korzyści przyjmowania proszku magnezowego

Wapń, magnez i cynk mogą poprawić kilka aspektów twojego zdrowia, takich jak siła kości, nastrój, odporność, regulacja poziomu cukru we krwi i jakość snu.

Magnez może wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć stan zapalny. Choć stan zapalny jest normalną odpowiedzią immunologiczną, jego przewlekłe poziomy mogą szkodzić zdrowiu i sprzyjać chorobom, takim jak rak i choroby serca.

Magnez jest potrzebny do wchłaniania wapnia. Ponieważ magnez hamuje wydzielanie parathormonu i stymuluje kalcytoninę, pomaga odkładać wapń w naszych kościach, zapobiegając osteoporozie. Bez magnezu wapń stałby się toksyczny, osadzając się w tkankach miękkich, co może prowadzić do zapalenia stawów.

W jaki sposób Twój organizm wchłania Calcium Magnesium?

Twój organizm otrzymuje magnez i wapń poprzez spożywaną żywność i wszelkie przyjmowane suplementy, dostępne w dwóch postaciach:

  • Forma doustna — np. tabletki.
  • Postać przezskórna — balsamy i spraye.

W przypadku suplementów diety i aerozolu doustnego, minerały przechodzą przez części ciała zwane przewodem pokarmowym, który obejmuje:

  • usta,
  • gardło,
  • żołądek,
  • jelito cienkie,
  • jelito grube.

Absorpcja wapnia jest różna, ale średnio wynosi około 30% całkowitego spożycia. Dlatego zaleca się częste przyjmowanie mniejszych dawek wapnia kilka razy dziennie, zamiast pojedynczej dużej dawki.

Czynniki wpływające na wchłanianie minerałów

Twoja regularna dieta może wpływać na to, jak dobrze Twoje ciało wchłania minerały. Oto lista żywności, która może mieć wpływ na spożycie minerałów:

  • czerwone mięso,
  • sól w zbyt dużych ilościach,
  • tłuszcze przetworzone,
  • cukry rafinowane,
  • alkohol,
  • kofeina,
  • napoje bezalkoholowe,
  • pokarmy bogate w kwas szczawiowy (takie jak szpinak, rabarbar i czekolada).

Jeśli masz niski poziom kwasu żołądkowego lub cierpisz na dolegliwości trawienne, Twoje ciało może nie być w stanie w pełni wchłonąć magnezu lub wapnia. Aby uzyskać maksymalne wchłanianie, należy przyjmować suplementy wapnia z jedzeniem. Wraz z wiekiem organizm uwalnia wapń poprzez pot i komórki skóry, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanego Calcium Magnesium.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%