Zamknij

Dlaczego płyta indukcyjna wymaga innych garnków i patelni?

art. sponsorowany + 11:01, 10.05.2023 Aktualizacja: 11:02, 10.05.2023

Ze względu coraz częstsze zastosowanie elektrycznych rozwiązań w kuchniach dużo więcej osób decyduje się na płyty indukcyjne zamiast tradycyjnych kuchenek. Należy jednak pamiętać, że by bezpiecznie je użytkować należy zakupić specjalne zestawy do gotowania. 

Jak działa płyta indukcyjna?

Płyty indykcyjne przypominają bardzo kuchenki opierające się na instalacji elektrycznej jednak różnią się w sposobie pracy. Pola grzejne działają dzięki specjalnym cewkom umieszczonym pod powierzchnią, które przepuszczają przez siebie prąd zmienny zamieniając go w pole magnetyczne. Zjawisko to zachodzi dopiero kiedy pojawi się na nich garnek lub patelnia o specjalnym materiale wchodzącym z nią w reakcję w reakcję. 

W zależności od modeli możemy znaleźć różne udogodnienia. Bardzo użyteczna w płycie indukcyjnej jest np. funkcja rozpoznawania średnicy garnka, która sprawia, że system sam dopasowuje właściwą powierzchnię grzania lub blokada rodzicielska zabezpieczająca przed włączaniem płyty przez dzieci.

Zalety płyty indukcyjnej

Technologia indukcyjna zrewolucjonizowała kuchenki w gospodarstwach domowych. Producenci zwracają uwagę przede wszystkim na duże bezpieczeństwo użytkowania oraz funkcjonalność.

Łatwe w obsłudze panele sprawiają, że w krótkim czasie jesteśmy w stanie pojąć jej działanie. Gładka powierzchnia idealnie nadaje się do sprzątania nawet w przypadku przypalonych resztek jedzenia. Szybko stygnący blat może zostać przeczyszczony zaraz po użytku, a przestrzeń wróci do w pełni estetycznego wyglądu. Płyty indukcyjne wykonane są z trwałego i mocnego tworzywa, które jest doskonałą ochroną dla całego urządzenia przed porysowaniami lub uszkodzeniami mechanicznymi.

Płyty indukcyjne nie wymagają dużego źródła zasilania. W rezultacie nasze opłaty za energię stają się dużo mniejsze, a początkowa inwestycja w sprzęt szybko się zwraca. Pola grzewcze nagrzewają się do właściwej temperatury błyskawicznie i równie szybko kończą pracę po tym jak ściągniemy z nich garnki. Energia nie pobierana jest na darmo, w tak łatwy i przyjazny dla domowników sposób możesz wprowadzić w swojej kuchni ekologiczne zmiany!

Osoby dysponujące małymi przestrzeniami kuchennymi na pewno zainteresuje fakt, że projektowane są również płyty indukcyjne do zabudowy, które bezpiecznie mogą być przykryte poza pracą, dając dzięki temu dodatkową przestrzeń, którą możemy używać na co dzień w innych celach. Płytę indukcyjną możemy zamontować niemal w dowolnym miejscu. 

Bezpieczne użytkowanie

Kuchenka indukcyjna, jak każdy sprzęt, musi był właściwie używana żeby zapewnić pełne bezpieczeństwo osób, które ją używają. 

Musimy pamiętać, że jej działanie, po ściągniętych garnkach nie jest widoczne, jak w przepadku tradycyjnej kuchenki. Bardzo pomocnym w wykryciu gorących miejsc są wskaźniki ciepła resztkowego, który ostrzegają przed cieplejszą powierzchnią. Zaletą indukcyjnych instalacji jest fakt, że limit wysokiej temperatury nie jest tak wysoki jak w przypadku kuchenek gazowych lub elektrycznych. Bezpośredni dotyk nie jest więc aż tak niebezpieczny, ciepła jednak nie należy bagatelizować.

Warto zapamiętać, że całość urządzenia opiera się o instalacje elektryczne. Uszkodzenia na powierzchni płyty, które pojawiają się w przypadku bardzo silnego uderzenia mogą doprowadzić do zwarcia i być bardzo niebezpieczne nie tylko dla samej płyty, ale również użytkownika. Ze względu na to warto jest zainwestować w sprawdzoną firmę, która oferuje wysokiej jakości sprzęt.

Miejmy świadomość, że odpowiedni montaż oraz podłączenie płyty indukcyjnej to nie wszystko. Bardzo ważne jest również wyposażenie się w odpowiedni sprzęt do niej.

Jakie garnki i patelnie wybrać na płytę indukcyjną?

Przed zakupem musimy pamiętać, że pole grzewcze, które ma bezpośredni kontakt z garnkami, działa inaczej niż gazowy płomień w kuchenkach tradycyjnych. Różnica między nimi sprawia, że płyta grzejna może mieć bezpośredni kontakt jedynie z niektórymi powierzchniami.

Naczynia do płyt indukcyjnych wykonane są z fotomagnetyku, który reaguje z powierzchnią urządzenia. Łatwo jest je poznać po tym, że mają specjalne oznaczenie na powierzchni dna, które ma kształt pętelek nawiązujących do cewki odpowiedzialnej za moc grzania. Jedynie takie naczynia będą działały na kuchence indukcyjnej. W sytuacji gdy nie jesteśmy pewni, czy mamy w ręce właściwy ganek bądź patelnię możemy to łatwo sprawdzić przykładając magnes do nich. Jeżeli zostanie przyciągnięty, będzie to oznaczało, że naczynie reaguje na pole magnetyczne.

Garnki oraz patelnie do płyt indukcyjnych charakteryzują się tym, że są na dnie mocno spłaszczone tak by ich powierzchnia w jak największym stopniu przylegała do płyty. Dzięki temu potrawa w nich bardzo szybko się ogrzeje lub podsmaży, a my zaoszczędzimy na czasie i zużyciu energii.

Bezpośrednia reakcja płyty na dostosowane do niej garnki sprawia, że dużo łatwiejsze staje się gotowanie. Niesie to jednak ryzyko w przypadku pozostawienia bez nadzoru naczynia. Nie zapominajmy, że włączenie mocy grzania nie nastąpi automatycznie, kiedy płyta będzie odbierała kontakt z garnkiem, chyba że wykorzystamy wyłącznik bezpieczeństwa pozwalający na odcięcie kontaktu.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%