Zamknij

Błękitna gospodarka, czyli owoce morza na nasze stoły

11:25, 26.03.2025 Aktualizacja: 11:26, 26.03.2025
Skomentuj

Marszałek Piotr Całbecki uczestniczył wczoraj (25 marca) w Brukseli w konferencji otwierającej kampanię promocyjno-edukacyjną Unii Europejskiej, której celem jest zwiększenie świadomości społecznej w kwestii znaczenia akwakultury w produkcji żywności oraz zmiana nawyków żywnościowych Europejczyków, których dieta jest statystycznie wciąż zbyt uboga w ryby, skorupiaki i algi.

 

Akwakultura to odpowiednik rolnictwa w środowisku wodnym – chodzi o kontrolowaną hodowlę ryb, mięczaków, skorupiaków i roślin wodnych. Europejski sektor akwakultury skupiony jest przede wszystkim we Francji, Grecji, Hiszpanii i Włoszech i to te państwa są największymi producentami (67 proc. wolumenu europejskiej produkcji) świeżych, mrożonych i konserwowanych owoców morza na europejskie stoły. Hodowle i firmy przetwórcze to na całym kontynencie 14 tys. podmiotów zatrudniających 60 tys. osób. W Polsce nie musimy mieć kompleksów, bo nasza tradycja akwakultury sięga XII wieku (!), a obecnie przemysłową produkcję karpia i pstrąga uprawia 500 farm. Roczna polska produkcja, 40 tys. ton, przede wszystkim na rynek wewnętrzny, ale też na eksport do naszych zachodnich sąsiadów, warta jest 124 mln euro.

 

W swoim wystąpieniu konferencyjnym marszałek Piotr Całbecki, który zabierał głos jako przewodniczący Komisji Zasobów Naturalnych (NAT) w Europejskim Komitecie Regionów, zwrócił uwagę, że wiedza społeczna na temat korzyści ze zrównoważonej akwakultury – chodzi o bezpieczeństwo żywnościowe, kwestie zdrowia publicznego, ochronę środowiska oraz możliwości biznesowe i miejsca pracy – jest wciąż niewystarczająca. Podkreślił, że istotne jest dotarcie z przekazem na ten temat zarówno do konsumentów, jak i do władz lokalnych i regionalnych odpowiedzialnych za szczegółowe regulacje i wydawanie pozwoleń.

 

W konferencji w Brukseli uczestniczyli także m.in. polski wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Czerniak, przewodnicząca stałej grupy ds. zrównoważonego rozwoju systemów żywnościowych w Europejskim Komitecie Ekonomiczno-Społecznym Piroska Kallay, dyrektor ds. Polityki Morskiej i Błękitnej Ekonomii (DG Mare) w Komisji Europejskiej Delilah Al Khudhairy oraz przedstawiciele producentów.

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu e-chelmno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%