24 kwietnia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Trzebczu Szlacheckim odbyła się druga edycja Europejskiego Dnia Śniadania. W wydarzeniu wzięły udział klasy 1–8 oraz Przedszkole „Maja i Gucio”. Każda grupa wylosowała inne niż w ubiegłym roku państwo europejskie i przygotowała potrawy charakterystyczne dla danego kraju.
W tym roku uczniowie i wychowawcy odkrywali smaki takich krajów jak: Hiszpania, Litwa, Bułgaria, Rumunia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Grecja, Włochy i Irlandia.
Wszystkich uczestników przywitały pani Dyrektor Sława Tokarska-Wegner oraz pani Wicedyrektor Paulina Blumkowska.– „Śniadanie to nie tylko najważniejszy posiłek dnia, ale też wspaniała okazja, by wspólnie celebrować różnorodność Europy” – podkreśliła pani Dyrektor.– „Cieszę się, że nasze dzieci mogą z taką pasją poznawać tradycje innych krajów” – dodała pani Wicedyrektor.
Kolorowe dekoracje, ciekawe potrawy i zaangażowanie uczniów stworzyły wyjątkową atmosferę, która po raz kolejny udowodniła, że nauka może być pyszna i inspirująca.
Europejski Dzień Śniadania w Trzebczu Szlacheckim to wydarzenie, które integruje, uczy i inspiruje. Dzięki takim inicjatywom młodzi ludzie nie tylko rozwijają kulinarne umiejętności, ale przede wszystkim zdobywają wiedzę o kulturze i tradycjach krajów europejskich w sposób żywy, angażujący i smakowity.
Już teraz z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję!
Materiał: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Trzebczu Szlacheckim
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz