24 kwietnia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Trzebczu Szlacheckim odbyła się druga edycja Europejskiego Dnia Śniadania. W wydarzeniu wzięły udział klasy 1–8 oraz Przedszkole „Maja i Gucio”. Każda grupa wylosowała inne niż w ubiegłym roku państwo europejskie i przygotowała potrawy charakterystyczne dla danego kraju. W tym roku uczniowie i wychowawcy odkrywali smaki takich krajów jak: Hiszpania, Litwa, Bułgaria, Rumunia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Grecja, Włochy i Irlandia. Wszystkich uczestników przywitały pani Dyrektor Sława Tokarska-Wegner oraz pani Wicedyrektor Paulina Blumkowska.– „Śniadanie to nie tylko najważniejszy posiłek dnia, ale też wspaniała okazja, by wspólnie celebrować różnorodność Europy” – podkreśliła pani Dyrektor.– „Cieszę się, że nasze dzieci mogą z taką pasją poznawać tradycje innych krajów” – dodała pani Wicedyrektor. Kolorowe dekoracje, ciekawe potrawy i zaangażowanie uczniów stworzyły wyjątkową atmosferę, która po raz kolejny udowodniła, że nauka może być pyszna i inspirująca. Europejski Dzień Śniadania w Trzebczu Szlacheckim to wydarzenie, które integruje, uczy i inspiruje. Dzięki takim inicjatywom młodzi ludzie nie tylko rozwijają kulinarne umiejętności, ale przede wszystkim zdobywają wiedzę o kulturze i tradycjach krajów europejskich w sposób żywy, angażujący i smakowity. Już teraz z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję! Materiał: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Trzebczu Szlacheckim
2025-04-25 10:53:39