Zamknij

GIS z pilnym apelem. Chodzi o produkt, który jest w każdym domu

Źródło: GIS 15:43, 12.11.2023
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/ Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wycofano kaszę jaglaną.

- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii kaszy jaglanej - wskazuje komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego. 

Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia.

- Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów - dodaje inspektorat. 

Dlatego GIS przestrzega wszystkich tych, którzy mają w domu wskazany produkt, by go nie spożywać. 

Obecnie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Producent zakwestionowanej kaszy poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania.

Szczegóły dotyczące produktu

Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g

Producent: FPHU "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski

Numer partii: 2023 07 03

Data minimalnej trwałości: 19/09/2024

(Źródło: GIS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu e-chelmno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%