Świeża i lokalna żywność na wyciągnięcie ręki dla wszystkich mieszkańców Kujaw i Pomorza. W piątek (15 października) od godziny 13 będzie można zaopatrzyć się w najwyższej jakości towary pochodzące z regionalnych upraw i hodowli. Przed budynkiem Urzędu Marszałkowskiego aż szesnastu rolników i małych dostawców będzie sprzedawać warzywa, owoce, ryby, sery czy przetwory i wędliny.
Produkty te od początku do końca są produkowane w zaprzyjaźnionych gospodarstwach. Mieszkańcy, aż do godziny 16, będą mieć niepowtarzalną okazję na skosztowanie ciepłych dań kuchni regionalnej. Czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających jarmark.
Rolnicy, którzy będą oferowali swoje wyroby to osoby z naszego regionu, dla których istotna jest unikatowość i jakość. Korzystają z tradycyjnych receptur, bez zbędnych ulepszaczy i dodatków chemicznych. Zróżnicowana oferta od 16 rolników zaspokoi oczekiwania najbardziej wymagających klientów, każdy znajdzie coś dla siebie.
Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów będą dostępne przy stoisku Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego – Pasieka przy Forcie oraz przy Pasiece Rodzinnej Jacka i Tomasza Paulów z Kijewa Królewskiego. Pani Agnieszka Pawłowska (Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia) będzie mieć w swojej ofecie poza miodami także biosyropy. Sery różnego rodzaju będzie można znaleźć na stoisku Serowar na Pałukach z Jadowników Bielskich (Żnin) oraz KozieŁawy spod Rypina.
Dostęp do zdrowych olejów zapewni rodzinne Gospodarstwo Rolne MajFarma (Krusza Duchowna, Inowrocław). Strzelce Górne to zagłębie śliwek, wiśni i porzeczek, toteż Gospodarstwo Sawodnicze E.M. Chabowscy produkują soki i powidła.
Różnorodne warzywa, przetwory warzywne i owocowe czy też zioła i chleb będzie można odnaleźć na stoisku ,,Ogrody Joli” z Mlewa, Folwark Warzyn z okolic Gniewkowa oraz Ekologicznym Gospodarstwie Zielarskim Wróbel z Gołotów (Unisław).
Gospodarstwo EKO-MŁYN pana Kazimierza Jachymskiego z Dziewierzewa (gmina Kcynia) umożliwi zakup mąk i kasz, a OL-MAT z Kruszwicy zachęci rybami w occie.
Wyroby mięsne takie jak przepyszne wędliny, których produkcja jest oparta na naturalnych składnikach, bez ulepszaczy i konserwantów oferują Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki), Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński), Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński). Mięsne przysmaki z gęsiny zaserwują Państwo Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).
Żywność oferowana przez okolicznych gospodarzy to nie tylko produkty na co dzień, ale mogą być także upominkiem dla siebie, znajomych i rodziny. Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami poza ryneczkiem będą możliwe do zakupienia w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Organizatorem wydarzenia jest Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz