Przepisem na świąteczne pierniczki dzieli się z nami marszałek Piotr Całbecki: – To tradycyjny przepis mojej mamy Sabiny Całbeckiej. Nic tu nie można zepsuć, wychodzą zawsze świetnie.
Składniki:
16 szklanek mąki wrocławskiej
½ kg miodu
3,5 szklanki cukru (proporcję cukier/miód można zmienić na korzyść miodu)
1 kostka Palmy
4 jajka
mieszanka przypraw korzennych do smaku
3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
na karmel: 4 łyżki cukru + ½ szklanki wody
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, całe jajka i sodę dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, następnie dodajemy jajka).
Miód, margarynę i przyprawy korzenne zagotować.
Przygotować karmel: z cukru i wody gotujmy na małym ogniu gęsty syrop, który pod wpływem temperatury powinien się skarmelizować.
Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia. Dodać do mąki, dobrze wygnieść.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki foremkami, piec w rozgrzanym piekarniku.
Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco aż będzie biały, dodać octu, można też dodać kakao.
Smacznego!

Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz