Zamknij
12:31, 14.11.2023

Za nami Festiwal Gęsiny, który jest częścią marszałkowskiej kampanii "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina". Plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku na dwa dni zamienił się w największy w Polsce gęsi jarmark. 

 

Na odwiedzających czekały potrawy z gęsiny, produkty regionalne oraz pokazy kulinarne. W tym roku prowadzącymi byli: Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Bartłomiej Witkowski i Konrad Korszla.

 

W piątek (10 listopada) w naszej gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka i osobowość telewizyjna, oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych. W Przysieku można zakupić wyroby i dania z gęsi, tuszki oraz wiele znanych produktów tradycyjnych. Chętni mogą skorzystać także z Gęsiej Karczmy i strefy zabaw dla dzieci.  Organizowane są konkursy z nagrodami i prezentacje kulinarne.

 

- Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina - tak zapisano w naszej tradycji – przypomina marszałek Piotr Całbecki. -  A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną gęś białą kołudzką owsianą. W Przysieku można posmakować i kupić wiele smacznych wyrobów z gęsiny oraz podpatrzyć, jak dania przygotowują znani kucharze. I najważniejsze -  zachęcam do wspólnego świętowania nie tylko na piknikach, festynach ale też w domach. Spróbujcie przepisów znanych kucharzy, a może odszukajcie zapiski naszych mam i babć aby według nich przygotować posiłek dla rodziny oraz przyjaciół. A potem wspólnie zasiądźcie do stołu. To piękny zwyczaj wspólnego rodzinnego obchodzenia Święta Niepodległości.

 

W piątkowe popołudnie marszałek Piotr Całbecki w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgęsek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.

 

Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.

 

Zapis z transmisji dostępny na  www.czasnagesine.pl

 

Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.  Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.

 

Wydarzenie jest dofinansowane z Funduszy Europejskich.

 

Więcej szczegółów na www.czasnagesine.pl

 

Czytaj:

 

Wojewódzkie obchody Narodowego Święta Niepodległości

Przepis na gęsinowy obiad

Zbliża się wielkie święto gęsiny

Rusza gęsinowy konkurs plastyczny

Świętuj 11 listopada przy gęsinie i wygraj nagrody

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz