Mieszkańcy Trzcianki w powiecie lipnowskim i członkowie Stowarzyszenia Szczuplińskie Żurawie (powiat wąbrzeski) zwyciężyli w konkursie na najładniejsze wieńce dożynkowe. Pierwsza nagroda za najciekawsze stoisko trafiła do starostwa powiatowego w Inowrocławiu, a zwycięzcą konkursu „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” zostały kluchy z kapustą przygotowane przez członkinie koła gospodyń wiejskich w Czemlewie w powiecie bydgoskim. Serdecznie gratulujemy!
Wyniki konkursu na najładniejszy wieniec wykonany w stylu tradycyjnym:
I miejsce - Sołectwo Trzcianka, gmina Tłuchowo, powiat lipnowski;
II miejsce - Sołectwo Kłopot, gmina Inowrocław, powiat inowrocławski;
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich W Brzozowie, gmina Kijewo Królewskie, powiat chełmiński.
Wyniki konkursu na najładniejszy współczesny wieniec lub ozdobę dożynkową:
I miejsce - Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie, gmina Książki, powiat wąbrzeski;
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” Nowy Ciechocinek, gmina Aleksandrów Kujawski, powiat aleksandrowski;
III miejsce - Dekanat Żniński.
Wyniki konkursu na najciekawsze stoisko powiatu/lokalnej grupy działania:
I miejsce - Starostwo Powiatowe w Inowrocławiu;
II miejsce - Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy;
III miejsce - Starostwo Powiatowe w Aleksandrowie Kujawskim.
Wyniki konkursu kulinarnego „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”
I miejsce - kluchy z kapustą, Koło Gospodyń Wiejskich w Czemlewie, powiat bydgoski;
II miejsce - pierogi z siekaną gęsiną, Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” z Nowego Ciechocinka, powiat aleksandrowski;
III miejsce - zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami, Koło Gospodyń Wiejskich Opatowice, powiat radziejowski;
IV miejsce - żur z tłuczonymi, kraszonymi ziemniakami i kwaśnym mlekiem, Koło Gospodyń Wiejskich „Mokrzanki” w Mokrem, powiat grudziądzki;
V miejsce - kwas z kluskami na pyrach, Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice, powiat mogileński.
Komisja potrawy oceniała pod względem: doboru oraz walorów smakowych przygotowanych potraw; walorów estetycznych potraw; sposobu ekspozycji przygotowanych potraw; przygotowania potraw w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich; doboru strojów uczestników konkursu.
Czytaj Dożynki wojewódzkie w Inowrocławiu (dużo zdjęć)
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz