Wielu wystawców i tłumy zwiedzających, kupujących, degustujących, dobra pogoda oraz szereg atrakcji - tak można streścić pierwszy dzień trwania tegorocznej XVI już edycji Festiwalu Smaku w Grucznie.
Jak zwykle swoje produkty przedstawią renomowani wytwórcy żywności tradycyjnej i regionalnej, rzemieślnicy i artyści. W programie pokazy, degustacje, konkursy i występy muzyczne.
Jednym z prowadzących był niezawodny jak zwykle Władysław Flieger z Chełmna.
Festiwal ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów Województwa Kujawsko–Pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Ziemi Chełmińskiej i Dobrzyńskiej, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów naszego kraju oraz zagraniczni przedsiębiorcy.
Tegoroczni wystawcy walczą w konkursach o tytuł: smak roku oraz miód roku. Wyroby degustowali członkowie kapituły konkursowej w dniu 17 sierpnia.
Zwiedzanie ekspozycji przez odwiedzających jest bezpłatne!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz