Zamknij
18:03, 11.10.2021

Wiejskie chleby Agnieszki, a dodatkowo m.in. ziołowe herbatki, krem z dyni, warzywne leczo, swojskie drożdżówki, ekologiczne warzywa czekały na uczestników w Gołotach w Ekologicznym Gospodarstwie Zielarskim Wróbel u Państwa Agnieszki i Piotra Wróbel.

A wszystko to w ramach wydarzenia „Wiejski chleb Agnieszki posmakujemy, gdy rowerowym szlakiem do Gołot pojedziemy”, zorganizowanego w ramach konkursu  „Produkt Lokalny Powiatu Chełmińskiego 2021”. W spotkaniu, które miało miejsce w piątek, 8 października w Gołotach wzięli udział zaproszeni goście, m.in.: Wojciech Bińczyk – wicestarosta chełmiński, Leokadia Lasota – sołtys Sołectwa Gołoty oraz mieszkańcy powiatu chełmińskiego i turyści. Degustacje wiejskich chlebów: żytniego z ziarnami, z dynią i z makiem oraz ich promocja odbywała się tuż przy ścieżce rowerowej  w kierunku Chełmno – Unisław, co spotkało się z dużym zaciekawieniem i zainteresowaniem.  Wydarzenie było okazją do skosztowania lokalnych specjałów wytwarzanych w ekologicznym gospodarstwie w Gołotach oraz wysłuchania prelekcji , wspólnych rozmów  na temat wiejskich chlebów oraz ziół. Na uczestników czekało również stoisko z produktami lokalnymi, wystawy fotograficzne, dziecięce malowanki na dyniach, a na finał odbyły się konkursy wiedzy z atrakcyjnymi nagrodami.

Osoby, które nie miały możliwości udziału w tym niecodziennym wydarzeniu, a chciałyby kupić lokalne produkty wytwarzane w Ekologicznym Gospodarstwie Zielarskim Wróbel (Gołoty 37), tj. zioła, pieczywo czy warzywa mogą kontaktować się z właścicielami pod numerem tel. 889 – 576 – 729.

Wydarzenie dofinansowano w ramach konkursu „Produkt Lokalny Powiatu Chełmińskiego 2021”.

Organizatorzy: Gmina Unisław, Gminny Ośrodek Kultury w Unisławiu, Sołectwo Gołoty oraz Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel.

Materiał: GOK

Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz