Zamknij

Wiosnę powitaliśmy na słodko

09:25, 23.03.2023 Aktualizacja: 09:50, 23.03.2023
Skomentuj

Gofry wiodły swój prym w pierwszym dniu wiosny. 21 marca ich zapach unosił się po unisławskim parku. Z okazji przypadającego 25. marca Międzynarodowego Dnia Gofra gospodynie KGW Unisław wraz z GOK-iem zaprosili mieszkańców i smakoszy na „Święto Gofra”.

Lokalne specjały serwowano od południa do godzin wieczornych. Chętnych osób do skosztowania słodkich wypieków nie brakowało. Do wyboru były tradycyjne z cukrem pudrem, jak i śmietaną, a nawet z różnymi owocami. Bez względu na dodatki gofry były przepyszne, co potwierdzali uczestnicy wydarzenia. Gospodynie odwiedził także wójt Jakub Danielewicz, by skosztować lokalne wypieki i zaprosić mieszkańców do udziału w wydarzeniu. Święto z goframi w roli głównej, relacjonowało Polskie Radio Pomorza i Kujaw.

Podsumowując, gospodynie wypiekały gofry bez przerwy - łącznie przez ponad 6 godzin. Do ich wypieku zużyto 45 kg ciasta, ponad 8 litrów oleju, blisko 5 litrów śmietany i ponad 10 kg owoców.

„To słodkie święto ma już liczne grono zwolenników. Impreza z goframi w roli głównej wpisała się w kalendarz lokalnych wydarzeń. Dziękuję w sposób szczególny wszystkim Paniom z KGW Unisław za współpracę i zaangażowanie oraz ciężką pracę aż do godzin wieczornych. Dzięki Wam już kolejny raz mogliśmy się rozsmakować w tych lokalnych wypiekach” – mówi Paweł Marwitz, dyrektor GOK w Unisławiu.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

JachoJacho

0 0

A zima na gorzko ?

12:33, 23.03.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%