To już ostatni w tym roku przepis z cyklu dań wigilijnych. W tym odcinku połączenie odrobiny fantazji z tradycją. Nie spodziewałem się tak dobrego rezultatu. Polecam to danie w szczególności osobom, które są fanami łososia.
Zapraszam do wspólnego gotowania!
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
120 g mleka 32%
30 g świeżych drożdży, pokruszonych
300 g mąki pszennej
1 żółtko (roztrzepane)
80 g masła, pokrojonego na kawałki
20g czarny sezam (do posypania)
Farsz:
1 ząbek czosnku
30 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
10 g masła
50 g śmietany 36%
250 g serka kremowego z ziołami
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
2 gałązki koperku, świeżego tylko liście
10-20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
200 g filetów z łososia, świeżych bez skóry i ości pokrojonych na 3 cm kawałki
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz