„Alchemia i Amory” na dobre już zakorzeniły się w kalendarzu wydarzeń Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie. Aby sztuka kulinarna mogła doprowadzić nas do szczęścia, to trzeba mieć świetne przygotowanie i odpowiednie doświadczenie, które nabywa się pod okiem najlepszych nauczycieli w swoim zawodzie. W dniu dzisiejszym odbywa się konkurs zorganizowany z okazji dnia św. Walentego.
O godzinie 9.00 wszyscy uczestnicy, jury oraz przybyli goście zostali powitani przez Panią Dyrektor Dorotę Żulewską. W szranki stanęli uczniowie pięciu szkół:
Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy
Zespół Szkół im .M. Kopernika w Koninie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie
W skład tegorocznej komisji wchodzą:
Jerzy Marszałek- szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex
Marcin Bożek, Tomasz Ptak-Stowarzyszenie Kucharzy Bez Granic
Daniel Żurkowski-szef kuchni, właściciel Pasjonata Bistro-Włoska Restauracja, Pasjonata Tropicana- Manufaktura Lodów
Zmagania będą się również odbywały w dziedzinie florystyki i dekoracji stołów. „Aranżacja Walentynkowa” to temat dla uczniów technikum hotelarskiego, natomiast uczniowie technikum architektury krajobrazu wykażą się kunsztem w temacie „Kwiatowe dekoracje Walentynkowe”.
Podczas przygotowania przez drużyny dań pokazowych pozostali zgromadzeni będą mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i zdobywać nowe doświadczenia oraz podnosić swoje kwalifikacje.
Warsztaty zostaną przeprowadzone przez szefa kuchni „Chlebem i Solą”- Michała Lorbieckiego. Można będzie zapoznać się również z kuchnią Donbasu - będą to potrawy regionalne i narodowe. Osobą wprowadzającą nas w tajniki kuchni jest Svitlana Rozdalska.
To jednak nie wszystkie przygotowane atrakcje. Będą również pokazy szefów kuchni: Hotelu Vistula*** w Świeciu, „Akademii Kulinarnej Farutex”- makarony w rozmaitej odsłonie oraz „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wykonaniu” Kucharzy Bez Granic.
Dodatkowymi atrakcjami są stoiska z wyrobami regionalnymi przygotowanymi przez: Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „Topolanki”, Produkty Spod Strzechy, Renatę Ochojcę- Gęsina i produkty z gęsiny. Wyroby można oczywiście zakupić.
Pięknie i smacznie to wszystko wygląda - prawda ?
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz