Zamknij

W ZS CKZ Grubno trwa Walentynkowy konkurs Alchemia i Amory

13:12, 14.02.2020 Aktualizacja: 13:56, 14.02.2020
Skomentuj

„Alchemia i Amory” na dobre już zakorzeniły się w kalendarzu wydarzeń Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie. Aby sztuka kulinarna mogła doprowadzić nas do szczęścia, to trzeba mieć świetne przygotowanie i odpowiednie doświadczenie, które nabywa się pod okiem najlepszych nauczycieli w swoim zawodzie. W dniu dzisiejszym odbywa się konkurs zorganizowany z okazji dnia św. Walentego.

O godzinie 9.00 wszyscy uczestnicy, jury oraz przybyli goście zostali powitani przez Panią Dyrektor Dorotę Żulewską. W szranki stanęli uczniowie pięciu szkół:

Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy

Zespół Szkół im .M. Kopernika w Koninie                                                                                                    

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce                                                                   

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie                                                                                                     

W skład tegorocznej komisji wchodzą:  

Jerzy Marszałek- szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex                                                                                       

Marcin Bożek, Tomasz Ptak-Stowarzyszenie Kucharzy Bez Granic                                                                     

Daniel Żurkowski-szef kuchni, właściciel Pasjonata Bistro-Włoska Restauracja, Pasjonata Tropicana- Manufaktura Lodów                                                                                                                                            

Zmagania będą się również odbywały w dziedzinie florystyki i dekoracji stołów. „Aranżacja Walentynkowa” to temat dla uczniów technikum hotelarskiego, natomiast uczniowie technikum architektury krajobrazu wykażą się kunsztem w temacie „Kwiatowe dekoracje Walentynkowe”.

Podczas przygotowania przez drużyny dań pokazowych pozostali zgromadzeni będą mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i zdobywać nowe doświadczenia oraz podnosić swoje kwalifikacje.

Warsztaty zostaną przeprowadzone przez szefa kuchni „Chlebem i Solą”- Michała Lorbieckiego. Można będzie zapoznać się również z kuchnią Donbasu - będą to potrawy regionalne i narodowe. Osobą wprowadzającą nas w tajniki kuchni jest Svitlana Rozdalska.

To jednak nie wszystkie przygotowane atrakcje. Będą również pokazy  szefów kuchni: Hotelu Vistula*** w Świeciu, „Akademii Kulinarnej Farutex”- makarony w rozmaitej odsłonie oraz „Kuchnia staropolska w nowoczesnym wykonaniu” Kucharzy Bez Granic.                                                               

Dodatkowymi atrakcjami są stoiska z wyrobami regionalnymi przygotowanymi przez: Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „Topolanki”, Produkty Spod Strzechy, Renatę Ochojcę- Gęsina i produkty z gęsiny. Wyroby można oczywiście zakupić.

Pięknie i smacznie to wszystko wygląda - prawda ?

(J.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%