Zamknij

Relacja z VII Konkursu "Alchemia i Amory w Kuchni"

12:21, 14.02.2019 Aktualizacja: 13:47, 14.02.2019
Skomentuj

Każdy ma swój sposób na miłość. Nasze babcie mawiały: „przez żołądek do serca” i natychmiast u wielu mężczyzn pojawiał się uśmiech na twarzy. Panie również lubią słyszeć o tzw. „śniadaniu do łóżka”. Oba te powiedzenia niejednokrotnie mają swoje odzwierciedlenie w kinematografii filmowej. A dzisiaj do sztuki kulinarnego rozpieszczania stanęły drużyny szkół gastronomicznych podczas VII Edycji Konkursu „Alchemia i Amory w Kuchni”. W zawodach wzięły udział:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie

Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie

Zespół Szkół Rolniczych CKU w Przemystce

W tym roku tematem przewodnim jest przygotowanie dwóch potraw. Pierwsza potrawa to danie główne, do którego wykorzystywany jest pstrąg, pietruszka, ser dojrzewający i topinambur. Drugie danie to słodki deser z wykorzystaniem powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły i miodu wielokwiatowego.

Zmagania uczniów oceniało Jury w składzie:

-Łukasz Szewczyk: przewodniczący Jury- mistrz Polski w carvingu, właściciel Pracowni Sztuki Kulinarnej, Mistrz Polski w Dorszowych Żniwach.

-Walentyna Jałocha: gwiazda programu „Europa da się lubić”, znana jurorka kulinarna, będąca znawcą kuchni domowej i regionalnej.

-Grzegorz Gniech: prezes Carving Team Poland, miłośnik carvingu – sercem i duchem oddany branży gastronomicznej, Mistrz Świata w carvingu

-Krzysztof Leśniewski: znany kucharz regionalny, autor i współautor książek kulinarnych m.in. „Smaki Pałuk”.

-Sławomir Nawrot: doradca kulinarny biorący udział w konkursach carvingowych „Rzeźbienie w owocach i warzywach” oraz konkursach kulinarnych

-Daniel Żurkowski: cukiernik zajmujący się produkcją lodów na bardzo dużą skalę w autorskiej pracowni „Lody z Pasją”.

-Agnieszka Lewandowska: kierownik działu wsparcia sprzedaży Region Sieci Poczta Polska w Bydgoszczy

A ponieważ "zjada się również oczami”, zatem można było podziwiać pięknie przystrojone stoły, gdzie oprócz fantazji widać było wiele zachodu w dopracowaniu szczegółów estetycznych.

Podczas zawodów w Grubnie prezentowano stoiska z powidłami przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Topolanki” oraz stoiska z serami „Adamczyk” z Kosowa.

W kolejnym artykule podamy Państwu ogłoszenie wyników Konkursu „Alchemia i Amory w Kuchni”.

(J.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu e-chelmno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%