Każdy ma swój sposób na miłość. Nasze babcie mawiały: „przez żołądek do serca” i natychmiast u wielu mężczyzn pojawiał się uśmiech na twarzy. Panie również lubią słyszeć o tzw. „śniadaniu do łóżka”. Oba te powiedzenia niejednokrotnie mają swoje odzwierciedlenie w kinematografii filmowej. A dzisiaj do sztuki kulinarnego rozpieszczania stanęły drużyny szkół gastronomicznych podczas VII Edycji Konkursu „Alchemia i Amory w Kuchni”. W zawodach wzięły udział:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie
Zespół Szkół Rolniczych CKU w Przemystce
W tym roku tematem przewodnim jest przygotowanie dwóch potraw. Pierwsza potrawa to danie główne, do którego wykorzystywany jest pstrąg, pietruszka, ser dojrzewający i topinambur. Drugie danie to słodki deser z wykorzystaniem powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły i miodu wielokwiatowego.
Zmagania uczniów oceniało Jury w składzie:
-Łukasz Szewczyk: przewodniczący Jury- mistrz Polski w carvingu, właściciel Pracowni Sztuki Kulinarnej, Mistrz Polski w Dorszowych Żniwach.
-Walentyna Jałocha: gwiazda programu „Europa da się lubić”, znana jurorka kulinarna, będąca znawcą kuchni domowej i regionalnej.
-Grzegorz Gniech: prezes Carving Team Poland, miłośnik carvingu – sercem i duchem oddany branży gastronomicznej, Mistrz Świata w carvingu
-Krzysztof Leśniewski: znany kucharz regionalny, autor i współautor książek kulinarnych m.in. „Smaki Pałuk”.
-Sławomir Nawrot: doradca kulinarny biorący udział w konkursach carvingowych „Rzeźbienie w owocach i warzywach” oraz konkursach kulinarnych
-Daniel Żurkowski: cukiernik zajmujący się produkcją lodów na bardzo dużą skalę w autorskiej pracowni „Lody z Pasją”.
-Agnieszka Lewandowska: kierownik działu wsparcia sprzedaży Region Sieci Poczta Polska w Bydgoszczy
A ponieważ "zjada się również oczami”, zatem można było podziwiać pięknie przystrojone stoły, gdzie oprócz fantazji widać było wiele zachodu w dopracowaniu szczegółów estetycznych.
Podczas zawodów w Grubnie prezentowano stoiska z powidłami przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Topolanki” oraz stoiska z serami „Adamczyk” z Kosowa.
W kolejnym artykule podamy Państwu ogłoszenie wyników Konkursu „Alchemia i Amory w Kuchni”.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu e-chelmno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz