Zamknij

Stowarzyszenie Rodzin Zastępczych i Adopcyjnych " CHEŁMNO DZIECIOM" zaprasza na szkolenie

08:49, 04.06.2018 Aktualizacja: 08:52, 04.06.2018
Skomentuj

Stowarzyszenie Rodzin Zastępczych i Adopcyjnych " CHEŁMNO DZIECIOM" zaprasza na szkolenie 23 CZERWCA 2018 GODZ. 9:00- 16:00, UL. DOMINIKAŃSKA 40, 86-200 CHEŁMNO: „Zdrowe odżywianie dzieci obciążonych alkoholowym Zespołem Płodowym (FAS/FASD) oraz z problemami neurorozwojowymi”.

SZKOLENIE WSPÓŁFINANSOWANE ZE ŚRODKÓW POWIATU CHEŁMIŃSKIEGO - REALIZACJA ZADANIA PUBLICZNEGO „ PRZYSTANEK- SERCE, DOM, RODZINA” LICZBA MIEJSC OGRANICZONA! ZAPISY :

[email protected]

DLA CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA SZKOLENIE JEST BEZPŁATNE.

PROWADZĄCA : Grażyna Krenig - psychodietetyk, dietetyk, prowadzi liczne szkolenia z zakresu zdrowego odżywiania. Wspiera dietetycznie osoby dorosłe, ale szczególną uwagę poświęca konsultacjom dzieci z różnymi zaburzeniami, współpracując m.in. z Poradnią Lekarza Rodzinnego FAMILIA i Specjaliści w Poznaniu. Specjalista w dziedzinie odżywiania dzieci z FASD (w tym bardzo istotne zaburzenia mikrobioty jelitowej, wpływ odżywiania na zachowanie dziecka, prawidłowa dieta dziecka z FASD)

WYKŁAD I :

a. Budowa i funkcje układu pokarmowego.

b. Rola mikrobioty jelitowej.

c. Zaburzenia odżywiania.

d. Alergie, nietolerancje pokarmowe, pasożyty.

PRZERWA

WYKŁAD II :

a. Rola odżywiania u dzieci.

b. Wpływ odżywiania na pracę mózgu.

c. Odżywianie dzieci obciążonych

FAS:

a. Zaburzenia mikrobioty jelitowej.

b. Zaburzenia emocjonalne u dziecka z FAS a odżywianie.

c. Prawidłowa dieta dziecka z FAS – bezglutenowa, bezlaktozowa, niskocukrowa.

d. Żywność wysokoprzetworzona a zdrowie dziecka.

e. Przykład jadłospisu dla dziecka z FASD.

3. Podsumowanie części teoretycznej szkolenia.

PRZERWA

4. Warsztaty ze zdrowego gotowania:

a. Zapoznanie z produktami dostępnymi na rynku (soczewica, ciecierzyca, soja, mleko roślinne, mąki bezglutenowe, przyprawy bez chemii, sezam, makarony bezglutenowe, chleb bezglutenowy, kasza jaglana, „zdrowy” cukier, słodkie bakalie itp.)

b. Pokaz przygotowania pasty z soczewicy i pasty daktylowej.

c. Degustacja.

d. Dla chętnych – kilka przepisów kulinarnych.

5. Zakończenie szkolenia i warsztatu – krótkie podsumowanie .

Pożegnanie uczestników. Miłym akcentem kończącym szkolenie będzie degustacja przyrządzonych wspólnie posiłków a dla chętnych – kilka przepisów kulinarnych.

 

Materiał: Beata Byczek

(J.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%