Stowarzyszenie Rodzin Zastępczych i Adopcyjnych " CHEŁMNO DZIECIOM" zaprasza na szkolenie 23 CZERWCA 2018 GODZ. 9:00- 16:00, UL. DOMINIKAŃSKA 40, 86-200 CHEŁMNO: „Zdrowe odżywianie dzieci obciążonych alkoholowym Zespołem Płodowym (FAS/FASD) oraz z problemami neurorozwojowymi”.
SZKOLENIE WSPÓŁFINANSOWANE ZE ŚRODKÓW POWIATU CHEŁMIŃSKIEGO - REALIZACJA ZADANIA PUBLICZNEGO „ PRZYSTANEK- SERCE, DOM, RODZINA” LICZBA MIEJSC OGRANICZONA! ZAPISY :
DLA CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA SZKOLENIE JEST BEZPŁATNE.
PROWADZĄCA : Grażyna Krenig - psychodietetyk, dietetyk, prowadzi liczne szkolenia z zakresu zdrowego odżywiania. Wspiera dietetycznie osoby dorosłe, ale szczególną uwagę poświęca konsultacjom dzieci z różnymi zaburzeniami, współpracując m.in. z Poradnią Lekarza Rodzinnego FAMILIA i Specjaliści w Poznaniu. Specjalista w dziedzinie odżywiania dzieci z FASD (w tym bardzo istotne zaburzenia mikrobioty jelitowej, wpływ odżywiania na zachowanie dziecka, prawidłowa dieta dziecka z FASD)
WYKŁAD I :
a. Budowa i funkcje układu pokarmowego.
b. Rola mikrobioty jelitowej.
c. Zaburzenia odżywiania.
d. Alergie, nietolerancje pokarmowe, pasożyty.
PRZERWA
WYKŁAD II :
a. Rola odżywiania u dzieci.
b. Wpływ odżywiania na pracę mózgu.
c. Odżywianie dzieci obciążonych
FAS:
a. Zaburzenia mikrobioty jelitowej.
b. Zaburzenia emocjonalne u dziecka z FAS a odżywianie.
c. Prawidłowa dieta dziecka z FAS – bezglutenowa, bezlaktozowa, niskocukrowa.
d. Żywność wysokoprzetworzona a zdrowie dziecka.
e. Przykład jadłospisu dla dziecka z FASD.
3. Podsumowanie części teoretycznej szkolenia.
PRZERWA
4. Warsztaty ze zdrowego gotowania:
a. Zapoznanie z produktami dostępnymi na rynku (soczewica, ciecierzyca, soja, mleko roślinne, mąki bezglutenowe, przyprawy bez chemii, sezam, makarony bezglutenowe, chleb bezglutenowy, kasza jaglana, „zdrowy” cukier, słodkie bakalie itp.)
b. Pokaz przygotowania pasty z soczewicy i pasty daktylowej.
c. Degustacja.
d. Dla chętnych – kilka przepisów kulinarnych.
5. Zakończenie szkolenia i warsztatu – krótkie podsumowanie .
Pożegnanie uczestników. Miłym akcentem kończącym szkolenie będzie degustacja przyrządzonych wspólnie posiłków a dla chętnych – kilka przepisów kulinarnych.
Materiał: Beata Byczek
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz