Tuż przed feriami w Zespole Szkół CKZ w Grubnie pod patronatem Starosty Chełmińskiego odbył się konkurs „Alchemia i Amory”. To już 12 lat, w czasie których uczniowie szkół gastronomicznych mogą podejmować się tego wyjątkowego wyzwania. Czas spędzony w tym dniu w szkole wypełniony jest po brzegi dodatkowymi atrakcjami - towarzyszącymi tej cyklicznej imprezie. Od samego początku, od chwili wejścia w gościnne progi szkolnego internatu, można było zapoznać się z prezentacjami zorganizowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych wytwórców. W tym roku były to : KGW z Pruszcza – smaki Doliny Dolnej Wisły, KGW ze Starogrodu- smaki regionu, Sery Państwa Adamczyk z Kosowa, Manufaktura Czekolady Państwa Baumgart z Pruszcz oraz swój punkt wystawił Ośrodek Wsparcia Rolniczego z Bydgoszczy. W sali konferencyjnej odbyły się pokazy i warsztaty kulinarne, gdzie prowadzący przekazywali swoją wiedzę zebranym. Pokazy poprowadzili : Michał Lorbiecki, szef kuchni, właściciel restauracji „Chlebem i Solą” – temat „Inspiracje w kuchni” Kamila Szymańska, szefowa kuchni Vistula Hotel*** - temat „Czary w kuchni- menu walentynkowe” Maciej Wawrzyniak, Nestle Professional –Garden Gourmet- temat „Żywność pochodzenia roślinnego” Magdalena Potulska, regionalistka, pasjonatka kuchni regionalnej- temat „Kociewskie ruchanki z fiutem” Odbył się również barmański pokaz uczniów technikum hotelarskiego –„Flipy, sorbety i koktajle walentynkowe” To jednak nie wszystkie atrakcje przygotowane tego dnia. Osoby przybyłe na „Alchemię i Amory” mogły wziąć udział w licznych warsztatach. Zorganizowano: -warsztaty bukieciarskie „Aranżacje Walentynkowe”, -pokazy florystyczne dla zakochanych „Kwiatowe Dekoracje Walentynkowe”, -warsztaty artystyczne „Walentynki kreatywnie”, -warsztaty tworzenia soli naturalnych „Kąpiel z Amorem”, -dekorowanie kartek walentynkowych „Walentynkowy Scrapbooking”. Odbył się również konkurs „Aranżacja Stołu Walentynkowego”. REKLAMA Wbrew pozorom jury nie oceniało tylko samych walorów estetycznych. Pod uwagę brane było również menu, dobór zastawy i ułożenie sztućców. Uczniowie biorący udział w tym konkursie wykazali się wyjątkową kreatywnością - połączoną z dbaniem o szczegóły. O pozytywnej atmosferze panującej w tym dniu w szkole mogą świadczyć uśmiechy na twarzach zarówno gości, jak i uczniów biorących udział w tych wszystkich wydarzeniach. O podsumowaniu konkursu oraz ogłoszenie wyników z konkursu kulinarnego podamy Państwu w kolejnym artykule. Fot: e-chelmno
2024-02-09 18:53:00