Zamknij
REKLAMA

Najlepszy ogród wertykalny dla restauracji. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!

00:00, 30.04.2022 | materiał partnera

Projektowanie z wykorzystaniem dużej liczby roślin we wnętrzach staje się coraz bardziej modne. Biophilic design dotyka więc nie tylko przestrzeni domowych, ale także biur, firm, czy lokali gastronomicznych. Chcemy, aby rośliny otaczały nas, gdzie się tylko da. Łącząc to z komfortem i maksymalnym wykorzystaniem strefy użytkowej, kwiaty umieszczamy często w formie zielonych ścian. Co musisz o nich wiedzieć, zanim staną się wyśmienitą dekoracją w Twojej restauracji?

Warunki dla ogrodu wertykalnego

Zanim na naszej ścianie zawisną rośliny, musimy doskonale zdawać sobie sprawę z tego, jakie są w lokalu warunki do ich przeżycia. Kluczowe jest światło, średnia temperatura powietrza i wilgotność pomieszczenia. Powinniśmy także uwzględnić, czy te warunki są stabilne. Może je zaburzać specyfika ogrzewania, klimatyzacji lub wietrzenia pomieszczeń.

W zależności od tego, co możemy roślinom zaoferować, powinniśmy dobrać takie okazy do ogrodu wertykalnego, którym będzie najbliżej do warunków, panujących w restauracji. Mamy wszędzie sporą wilgotność? Zdecydujmy się na rośliny tropikalne. We wnętrzu panuje półcień? Pora na okazy, które w naturalnym środowisku mają go pod dostatkiem.

Na co narażone są rośliny na zielonej ścianie?

Głównym czynnikiem jest tu przede wszystkim kontakt z ludźmi. Musimy zadbać o to, aby rośliny na zielonej ścianie i ich fragmenty (łodygi, liście) znajdowały się w miejscu jak najmniej narażonym na przypadkowe potrącenie, ocieranie się, czy nawet podskubywanie. To ostatnie to często domena najmłodszych klientów. Zadbajmy więc, aby dzieci nie miały okazji do tego typu praktyk. Tutaj kij ma bowiem dwa końce: narażona jest struktura rośliny, ale także zdrowie malucha. Nie lekceważmy tego.

Drugi aspekt to dym papierosowy. Jeżeli wyobrażamy sobie, że zielona ściana do świetny wybór do palarni lub lokalu, w którym dozwolone jest palenie – jesteśmy w błędzie. Większość gatunków roślin nie lubi towarzystwa dymu papierosowego. Mogą wprawdzie pochłonąć i przefiltrować część szkodliwych związków, ale będzie to ułamek w skali emitowanych w tym miejscu niezdrowych substancji.

Rośliny żywe wpływają na klimat restauracji

Niestety, to nie tylko pozytywy, w postaci zwiększonej wilgotności powietrza w pobliżu roślin żywych. To także kwestie takie jak zapach. Chcielibyśmy mieć go w restauracji pod kontrolą, ponieważ wpływa on na smak kosztowanych dań. Rośliny mają jednak swój własny aromat, szczególnie w okresie kwitnienia lub pylenia. Zawarte w kwiatach substancje mogą dać zapach, który dla wielu gości będzie nieprzyjazny. To samo dotyczy woni mokrej gleby, która nie każdemu przypadnie do gustu.

Rośliny żywe to także swego rodzaju wabiki na różne owady i insekty. Omamione ich zapachami lub barwnymi kolorami chętnie będą gromadzić się wokół zielonej ściany. W restauracji najchętniej ogród wertykalny mogą odwiedzać muszki owocówki, które w gęstwinie liści będą szukać schronienia. Wszystko po to, by w przerwach, podlatywać do talerzy gości, co jest dalekie od komfortowej sytuacji.

Pielęgnacja zielonej ściany

Możemy samodzielnie dbać o rośliny na zielonej ścianie. Musimy wówczas dopisać kolejny punkt do naszego napiętego grafiku tygodnia. Będzie to cykliczne podlewanie, nawożenie, a wiosną przycinanie rozrosłych pędów roślin. Najbardziej wyczerpujące będzie jednak lato, gdy najpewniej będziemy skazani na codziennie podlewanie zielonej ściany.

W powyższych czynnościach może nas zastąpić technologia. Automatyczne systemy podlewania i nawożenia sprawdzą się u zapracowanych. Oczywiście pod warunkiem prawidłowej kalibracji oprogramowania i systematycznego ich serwisowania. Jest to niezbędne do prawidłowego działania kosztownej instalacji, która nie nadaje się do lokali z twardą wodą, gdyż wymaga zbyt częstego odkamieniania rur.

Sztuczny ogród wertykalny Plantia

Zafiksowanie się na żywych roślinach w restauracji nie jest konieczne. Są inne alternatywy, które o wiele lepiej nadadzą się do tak wymagającej przestrzeni. Nie wpływają na zapachy w otoczeniu, są niegroźne, miłe w dotyku i o wiele bardziej wytrzymałe niż naturalne okazy. Wystarczy zobaczyć, jak świetnie wyglądają, by przekonać się do nich na dobre!

Sztuczne ogrody wertykalne Plantia wykonane są z tworzyw syntetycznych. Ich kolor zabezpieczony jest filtrem UV, a dodatkowa powłoka antystatyczna sprawia, że będziemy oczyszczać je z kurzu zaledwie raz na parę tygodni. Urzekający wygląd utrzymuje się więc przez długi czas, co sprawia, że ogród wertykalny Plantia jest najlepszą inwestycją dla Twojej restauracji.

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%