Zamknij
REKLAMA

Z czym podawać łososia? Propozycje ciekawych połączeń

07:57, 25.09.2020 | materiały partnera

Ryby są ważnym elementem diet redukcyjnych i sportowych, a także jednym z najlepszych źródeł białka w zdrowej diecie. Popularnym gatunkiem, wykorzystywanym w komponowaniu zdrowych posiłków jest łosoś. Warto wiedzieć, jakie dodatki dobrze łączą się ze smakiem tej ryby.

Ryż

Surowy łosoś stanowi ważny element tradycyjnego, japońskiego dania. W Polsce sushi każdego roku zyskuje coraz więcej zwolenników. Do przygotowania rolek na bazie łososia można wykorzystać ryż, awokado oraz wodorosty nori. Należy pamiętać o odpowiednim przyrządzeniu wiechlinowatego zboża. Ryż powinien być zalany zimną wodą w proporcji 1:1. Nie należy jednak dodawać wody do środka. Garnek można odstawić na dziesięć minut i naciąć kombu w kilku miejscach, w celu uwolnienia skoncentrowanych aromatów. Całość należy szczelnie przykryć i gotować do czasu wrzenia. Ryż można wykorzystywać do przygotowania sushi oraz ciepłych dań z wykorzystaniem ryby. Bardzo często ugotowany produkt stanowi bazę dla łososia pieczonego w piekarniku. Kolor ryżu można zmienić za pomocą kurkumy. Do pieczonej ryby warto wykorzystywać produkt długoziarnisty lub paraboiled.

Warzywa

Pomysł na łososia zależy od wyobraźni kucharza. W sztuce kulinarnej istnieją jednak sprawdzone połączenia. Smak łososia doskonale łączy się z delikatnymi dodatkami, nie dominującymi nad rybą. Do obiadu można więc wykorzystywać zielone warzywa, marchewkę lub pomidorki koktajlowe. Doskonałym wyborem będzie także szpinak, jednak warto go wcześniej poddusić z czosnkiem i jogurtem naturalnym. Smak warzywa wzbogaci również odrobina gałki muszkatołowej. Brokuły ugotowane na parze stanowią świetną alternatywę dla osób, dbających o wygląd swojej sylwetki. Decydując się na użycie szparagów, należy pamiętać, by warzywa nie straciły jędrności i charakterystycznej struktury podczas smażenia. Zbyt długa obróbka termiczna może nadać główkom mało estetycznego wyglądu.

Łosoś jest świetną rybą, pełną wartości odżywczych. Warto zatem wykorzystywać ją w tworzonych potrawach. Należy jednak pamiętać, by rybę kupować od sprawdzonych i wiarygodnych hodowców – https://mowisalmon.pl/.

 

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA