Zamknij
REKLAMA

Wybór płyty gazowej - na jaką postawić?

12.04, 09.08.2022 materiał partnera

Po pojawieniu się nowości na rynku, czyli płyt indukcyjnych, wielu ślepo podążyło za trendem, decydując się na ten rodzaj kuchni w swoim domu. Dziś jednak coraz chętniej powracamy do gazu, dzięki któremu możemy zaobserwować realne oszczędności. Na przestrzeni lat kuchenki gazowe uległy wielu zmianom. Dziś producenci oferują nam różne rozwiązania. Tylko które spośród nich wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając płytę gazową!

Płyta gazowa - ułożenie palników i pokręteł

Przy wyborze płyty gazowej rzadko kiedy zwracamy uwagę na ułożenie palników i pokręteł. Jak się jednak okazuje, to właśnie one w głównej mierze będą decydować o późniejszym komforcie podczas gotowania. Jeśli więc zastanawiasz się jaką płytę gazową wybrać, nasza odpowiedź brzmi - taką, która została zaprojektowana z głową. Wielu producentów w ferworze tworzenia płyt o designerskich kształtach, zapomina o tym, że nad kwestiami estetycznymi powinny znaleźć się aspekty użytkowe. Miejsca grzewcze powinny zatem być rozmieszczone w taki sposób, by możliwe było korzystanie z nich wszystkich w tym samym czasie. Co do pokręteł, przy zakupie płyty gazowej warto wypróbować ich działanie. Unikajmy raczej rozmieszczenia ich po prawej stronie płyty - takie rozmieszczenie jest zdecydowanie niekomfortowe dla osób leworęcznych.

Palniki czy szklana płyta w kuchence gazowej?

Palniki pod szkłem w kuchence gazowej zyskują na coraz większej popularności. Ten typ kuchenki łatwo pomylić z indukcją. Ma jednak tę przewagę, że jest zdecydowanie oszczędniejszym rozwiązaniem. Jeśli z indukcji zrezygnowaliśmy wyłącznie ze względu na wyższe koszta, jednak sam minimalistyczny design odpowiada nam dużo bardziej, warto wówczas rozważyć zakup płyty z palnikami ukrytymi pod szklaną powierzchnią.

W zestawieniu z tradycyjnymi palnikami szklana płyta zdecydowanie wygrywa pod względem bezpieczeństwa. Brak otwartego płomienia docenią w szczególności rodziny z dziećmi.

Kuchenka gazowa ze szklaną płytą pod niektórymi względami wygrywa także z płytą indukcyjną. I nie chodzi wyłącznie o niższą cenę gazu. Powierzchnia płyty gazowej w porównaniu z indukcją znacznie dłużej trzyma ciepło. Dzięki temu możemy przez długi czas utrzymywać pożądaną temperaturę posiłku, nie obawiając się przy tym o przypalenie. W indukcji płyta znacznie szybciej traci swoje ciepło.

A jak jest z płytą gazową na palniki? Ona również ma swoich zwolenników, szczególnie że producenci dbają dziś o znacznie lepszy design rusztów.

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%