Zamknij

Trwają Europejskie Dni Dziedzictwa

13:07, 14.09.2021 Aktualizacja: 13:07, 14.09.2021
Skomentuj

Hasłem tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa są „Smaki dziedzictwa”. Z tej okazji nadchodzący weekend upłynie w naszym regionie pod znakiem pikników kulinarnych, festynów archeologicznych, biesiad, prelekcji i wystaw. Szczegółowe informacje o wydarzeniach na stronie EDD.

- Któż nie rozkoszował się aromatem toruńskich pierników, chleba wypiekanego z mąki z pszenicznych kujawskich pól czy owoców z nadwiślańskich sadów? Tradycje związane z kulturą rolną oraz bogatym dziedzictwem kulinarnym wspaniale odzwierciedlają  różnorodność i potencjał, który tkwi w ziemiach tworzących naszą małą ojczyznę – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

W tym roku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w regionie udział biorą instytucje kultury z:

 

Aleksandrowa Kujawskiego,

Brześcia Kujawskiego (powiat włocławski),

Bydgoszczy,

Chełmna,

Gruty (powiat grudziądzki),

Inowrocławia,

Kruszwicy (powiat inowrocławski),

Lubostronia (powiat żniński),

Lubrańca (powiat włocławski),

Mileszew (powiat brodnicki),

Piły-Młyna (powiat tucholski),

Skępego (powiat lipnowski),

Solca Kujawskiego (powiat bydgoski),

Strzelna (powiat mogileński),

Torunia,

Tucholi,

Wąbrzeźna,

Wąpielska (powiat rypiński),

Wenecji (powiat żniński),

Wielkiej Nieszawki (powiat toruński).

 

Wśród wydarzeń, na które zapraszamy w najbliższy weekend, znajdują się m.in. warsztaty robienia masła i kiszenia kapusty w Tucholi (17 września), zwiedzanie biblioteki bydgoskiego klasztoru bernardynów (18 września), „Biesiada z kozłem” w Kujawsko-Pomorskim Centrum Kultury w Bydgoszczy (18 września), prezentacja „Kujawska kuchnia w 5 smakach” w ogrodzie Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu (18 września), gra terenowa na terenie Parku Etnograficznego w Toruniu (18-19 września), festyn archeologiczny „Wehikuł czasu” w Brześciu Kujawskim (18 września) i piknik kulinarny w Wąpielsku (18 września).

 

Ponadto w programie liczne prelekcje i wystawy. „Od spiżarni Rzepichy do kuchennych rewolucji - dzieje kuchni polskiej” to temat wykładu, na który zaprasza w niedzielę (19 września) Wąbrzeski Dom Kultury. Tego dnia w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy odbędzie się spotkanie poświęcone dawnym i współczesnym przepisom kulinarnym związanym z Bydgoszczą i regionem. Do Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Toruniu zapraszamy w sobotę (18 września) na wystawę „Mąka, ziarno, chleb” a do Domu Kultury w Strzelnie na prelekcję wskazującą rolę i znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego ziemi strzelneńskiej.

 

Koordynatorem regionalnych obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa jest Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, jednostka organizacyjna samorządu województwa.

 

Zwieńczeniem EDD będzie wręczenie medali Hereditas Saeculorum za wybitne osiągnięcia w dziedzinie konserwacji  i restauracji zabytków. Uroczysta gala odbędzie się w poniedziałek (20 września) w toruńskim teatrze im. Wilama Horzycy. Więcej o konkursie.

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%