Zamknij

Nowi członkowie regionalnej sieci kulinarnej

09:59, 16.10.2019 Aktualizacja: 10:00, 16.10.2019
Skomentuj

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększy się o dziesięć kolejnych podmiotów. Dziś (16 października) w Osadzie Karbówko w Elgiszewie (powiat golubsko-dobrzyński) uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.

- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek, Witold Śledź, Franciszkowo (powiat świecki)
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Unisław” Sp. z o.o., Unisław (powiat chełmiński)
Gospodarstwo Zielarskie, Agnieszka i Piotr Wróbel, Gołoty (powiat chełmiński)

Winnica Bona Terra, Agnieszka Taraszkiewicz, Krzyżówki (powiat lipnowski)
Gospodarstwo rolne, Michał Musiał, Wielkie Rychnowo (powiat golubsko-dobrzyński)
Gospodarstwo rolne, Zbigniew Musiał, Wielkie Rychnowo (powiat golubsko-dobrzyński)
Studio Dwieście Procent, Łukasz Jerka, Grudziądz
Gospodarstwo rolne Piotr Przychodzki, Plebanka (powiat radziejowski)
Zakłady Mięsne Viando, Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością, Spółka Komandytowa, Radziejowice (powiat inowrocławski)
Chmarzyński – Przemysł Mięsny I Handel Sp. z o.o., Osie (powiat świecki)

Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze powiększa się i liczy już 72 członków (lista).

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują oni kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.

Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację działań promocyjnych. Dzięki temu zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów, poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także informacji w materiałach promocyjnych oraz korzystania z logo sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze na potrzeby prowadzenia własnych działań promocyjnych.

Materiał: Departament Rolnictwa i Geodezji oraz Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%