Zamknij

Napoje według tradycyjnych przepisów

20:21, 18.07.2019 Aktualizacja: 20:22, 18.07.2019
Skomentuj

Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych wpisano już 86 potraw i produktów z regionu. Wśród z nich jest 14 napojów, z których część można przygotować samodzielnie w domu według tradycyjnych przepisów. Przyrządzimy je z roślin rosnących w ogrodzie, na polu bądź łące.

W upalne dni orzeźwienie przyniosą zdrowe napoje z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :

kulis (kwas z czerwonych buraczków), zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
winko z chabru, zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).

W ciepłe dni na Kujawach i Pomorzu przyrządzano również:

herbatki z ziołowych wianków – napar z suszonych ziół związanych w wianki, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała,
mniszek bronisławski – syrop z mniszka lekarskiego.

Pozostałe przepisy na tradycyjne potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w materiale Przepisy z tradycją.

- Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Te tradycyjne przepisy przywołują nierzadko wspomnienia smaków dzieciństwa – przyznaje marszałek Piotr Całbecki.

 

Najnowszymi produktami z Kujaw i Pomorza, wpisanymi na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych są marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 86 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Materiał: Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%